Autentificare

Autentificare

Localitati infratite

La Bouilladisse

Comuna La Bouilladisse localitate infratita cu orasul Brezoi


La Bouilladisse este o comuna franceza situata in departamentul Bouches-du-Rhône si in regiunea Provence-Alpes-Côte d'Azur. Altitudinea este in medie de 250 m in zonele locuite, iar cea maxima este de 714 m,varful Regagnas. Localitatea are o suprafat de 1 240 de hectare si beneficiaza de un climat sec si temperat. Asezarea sa intre dealuri si culturi de pini ii confera un are curat. Colinele sale stancoase, erodate de mistral,de soare,de furtuni,au facut din La Bouilladisse o adevarata localitate provensala.
La Bouilladisse si catunele sale ofera peisaje superbe. Aceste catune cu nume fermecatoare cum ar fi: Pigeonnier (Porumbarul), Gorguettes( Gatlejatele) sau Vieux Bouilladisse (Batranul Bouilladisse), sunt tot atatea cartiere tipice de vizitat.
La crearea sa, ea a luat numele de BOURINE, cartierul central unde a fost instalata si prima primarie si unde se gasea deja prima biserica ridicata la 18 ianuarie 1782 si unde s-a facut prima slujba religioasa la inceputul anului 1783.
Etimologia denumirii BOURINE vine de la iepure. Arhivele abatiei Saint Victor, 1 iunie 1279, se refereau la Burine sub numele de Passum de Leborina, arhivele notarului de la 1472 amintesc de Leporina Rivulum si valla La Bourine, iar arhivele de la Saint-Victor la 1776 de Leborina in Leporina,(forma veche pentru iepure). Ea a luat denumirea de La Bouilladisse la 26 mai 1909, numele cartierului cu apa repede, care izvora din Foux, numita si la Bouilladoux.

Repere istorice
Urme ale existentei umane au fost descoperite la Pestera Tonneau inca din neolitic .In perioada galo-romana,locul era un drum strategic care lega localitatile de la Saint Jean de Garguier  pana la Peynier intr-o adevarata retea.Astfel ca s-au descoperit numeroase marturii ale activitatii umane in special in cartierul Roquettes.
Prima atestare documentara a localitatii a fost facuta inca din 1279 printr-un act al manastirii Saint Victor datat la 1 iunie, dar la acea data asezarea se numea „Passum de Leborina”. Termenul a dat nastere denumirii precedente a localitatii, „la Bourine”.
In 1322 acest loc se mai numea si „Boyhedissa”.
A fost ridicata la gradul de comuna la 6 iulie 1880, teritoriul sau apartinea de Auriol. Ea si-a castigat autonomia dupa 50 de ani de lupte intrucat prima cerere de separare a fost formulata inca din 1831.
La 26 mai 1909 printr-un decret la Bourine devine la Bouilladisse, luand numele cartierului cu apa navalnica.

Populatie
La recensământul din 2000 La Bouilladisse avea un numar de 4944 locuitori

 Documentul de infratire este disponibil, in limba franceza, aici.

Tipărire Email