Autentificare

Autentificare

Orasul

Prezentare

Pozitia si localizarea geografica

Orasul Brezoi este situat aproape în partea centrala a României, în Carpatii Meridionali, cuprinzând partea estica a grupei Parângului (estul si sud-estul Muntilor Lotrului, nordul Muntilor Capatânii) si sud-vestul grupei Fagarasului (vestul Muntilor Cozia) în Depresiunea Loviştei sau Titeşti-Brezoi (cuprinzând zona de confluenta a Lotrului cu Oltul), la întretaierea paralelei de 45º21’ lat.N cu meridianul de 24º15’ long.E.
Brezoi se afla în extremitatea central-nordica a judetului Vâlcea la limita acestuia cu judetul Sibiu. Prin aceasta pozitie geografica, orasul Brezoi este situat la 35 km departare de municipiul Râmnicu-Vâlcea, pe D.N.7 (E81), la 67 km de orasul Sibiu, tot pe D.N.7 (E81), la 35 km de statiunea Voineasa pe D.N.7A.
Orasul Brezoi are o pozitie geografica excentrica în cadrul retelei urbane a judetului Vâlcea, reprezentând centrul cel mai nordic si cu o evolutie net diferentiata de celelalte orase ale acestuia. Strabatut pe directia nord-sud de calea ferata Sibiu-Piatra Olt si de drumul national 7 (D.N.7) sau drumul european 81(E81), orasul are legaturi atât în cadrul judetului cât si cu toate celelalte orase si asezari ale tarii.
Vatra orasului cuprinde partile joase din Valea Lotrului, la confluenta acestuia cu râul Olt, cât si o parte din Valea Oltului, unde se afla o serie de localitati componente Brezoiului.

Mai mult...

Tipărire Email

Istorie si Cultura

Toponimia localitatii

„O legenda locala spune ca cele patru sate de pe Lotru: Brezoiu, Malaia, Voineasa, Ciunget, ar fi fost întemeiate de patru haiduci: Breazu, Malai, Voinea si Ciungu. Pentru primele trei, explicatia s-ar putea sa exprime adevarul, pentru ultimul însa…nu.” (Ion Conea - Tara Loviştei).
Brezoiu vine ... ”din numele de persoane Breazu, nu din cel slav "brez" (mesteacan) cum afirma de obicei filologii. Sufixul "oiu" este un sufix în onomastica româneasca, la fel cu "escu" (Ion Conea - Tara Lovistei).

Mai mult...

Tipărire Email

Turism

Brezoiul este un oras de munte, mic (aproximativ 8000 de locuitori), situat în Carpatii Meridionali, la confluenta Lotrului cu Oltul, la o altitudine medie de 400 m. Pozitia sa intr-o zona aproximativ centrala a României, deschide perspective multiple din punct de vedere turistic si constituie punctul de plecare pentru numeroase trasee turistice marcate ce strabat muntii Lotrului, Căpăţânii si masivul Cozia.
În afara orasului, intreaga zona este plina de paduri, vai si munti, cu sate raspandite si locuitori care te primesc cu caldura si gata oricand sa depene povestile locului, transmise din batrani.
Fauna si flora montana si submontana, apele de munte (populate cu speciile specifice de pesti), clima generoasa, montana, cu aerul curat, lipsita de vânturi puternice, de zile caniculare sau de geruri naprasnice, constituie un foarte bun remediu împotriva stresului cotidian. Flora, foarte variata, abunda în specii rare sau unice (floarea de colt e gasita aici la cea mai joasa altitudine din Europa - sub 500 de metri).

Mai mult...

Tipărire Email